dilluns, 18 de juny de 2012

Elaboració del tiratge de cinc exemplars de "Desfilada", de JM Calleja


Hem penjat a YouTube un vídeo que documenta l'elaboració dels llibrets de la col·lecció Papers reciclats.
S'esqueia de fer una reimpressió de cinc exemplars del Llibre Desfilada, de JM Calleja.

Els cinc exemplars del tiratge.

El vídeo:


A més de mostrar l'elaboració dels llibrets, en el vídeo s'escolten explicacions relatives a la col·lecció "Papers  reciclats":

  • Aquesta col·lecció va estar activa entre 1999 i 2004 (aproximadament, caldria verificar-ho).
  • Està feta amb materials reciclats: paper reciclat (tripa), cartró gris (tapa), retalls de cartolina (llom).
  • Estava pensada per recollir-hi (reciclar-hi) obres marginals (inacabades, desestimades, fragmentàries) de la producció dels autors (fons i forma són correlat l'un de l'altre)...
  • S'imprimien 12 pàgines en cada full, de manera que, en doblar-los i encartar-los per formar els plecs, algunes pàgines quedaven unides entre si, com passava antigament (i encara de vegades es fa). Els llibrets es presentaven sense haver tallat aquestes pàgines, cosa que volia recordar aquesta forma de fer antiga.
  • Una vegada impresos i relligats els plecs per formar la tripa, a aquesta se li enganxava un retall de cartolina per fer el llom; sobre les ales d'aquesta cartolina del llom s'hi enganxaven les tapes (de cartró gris). Finalment, s'hi afegia una senzilla etiqueta que indicava la portada del llibre, però es presentava sense cap altre folre. Era un "despullament" (o "deconstrucció") que posava en relleu indicis de l'evolució històrica del llibre en el seu esquelet.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada